Mosolygó fogacskák pályázat

Kísérletezz, de ne a fogaid épségével!

 

A Dunavecsei Református Kollégium első osztályos tanulóival részt vettünk a dm üzletlánc által szervezett pályázaton.

Egy rendhagyó környezet óra keretében a táplálkozásról, egészséges és egészségtelen táplálékokról és azok hatásairól beszélgettünk, majd a fogakra gyakorolt hatásukról.

Egyértelmű és látványos kísérlettel figyeltük meg a fogak koszolódását. A csokitól ragacsos lett a gyermekek foga és néhánynak fájt is, ha lyukba került.

Tükörben figyelték meg a koszolódás mértékét, majd azt is, hogy a különböző gyümölcsök hogyan tisztítják meg fogaikat. (alma, körte, szőlő).

Majd egy fotómontázst alkottunk a kísérletünk bemutatására.

Nagyon élvezték, és tudatosult bennük, hogy a fogtisztító eszközök mellett bizonyos lédús táplálékokkal is tehetünk fogaink épségéért.

A szervezők pedig most, egy hónappal később megjutalmazták iskolánk kisiskolásait a lelkes részvételért. Jutalmul mindenki kapott egy fogápolásos szuperhős csomagot. Találtunk benne fogápoláshoz szükséges eszközöket, a „Micsoda” ismeretterjesztő sorozat fogakkal kapcsolatos kiadványát, és egy 3 hetes versenynaptárat, melyen nyomon követhető matricák beragasztásával, hogy szüleik, vagy a gyermekek mossák szorgalmasabban fogaikat.

Remélem a kaland és a jutalom hatására maradandóbb lesz bennük a helyes szokásrend.

2017. november 7.

Ocsovai Dávid - osztályfőnök