Iskolánk énektanárának szervezésében Kodály Zoltánra emlékeztünk a település általános iskoláival, dalos közösségeivel együtt. 

 

December 14-én a felső tagozatosok számára rendezett vetélkedőn 12 csapatban, 34 tanuló vett részt a Művelődési Házban. A feladatok sokrétűek voltak - CD borító tervezése egy Kodály műhöz, életrajzi teszt és keresztrejtvény kitöltése, zeneművek felismerése, Kodály által gyűjtött népdalok kottasorainak sorba rendezése és a kotta alapján a cím kitalálása, népdalok címének kitalálása pantomim alapján.

A vetélkedőre szülők és tanárok is kíváncsiak voltak, s megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. A zsűri munkáját Dér Gabriella és Ocsovai Dávid látták el. A gyerekek jókedvűen végezték a feladatokat, láthatólag jól érezték magukat.

Helyezettek:

1. Duda Dániel, Lovas János, Tauser Gordon

2. Fodor János, Sándor Barnabás, Miklós Kornél

3. Véman Pálma, Vörös Anna, Sztojkó Luca

 

 

December 15-én városunk kórusaival daloltunk közösen Kodály Zoltán munkásságára emlékezve. A műsor igen sokrétűen állt össze, melyet Füriné Varga Ágnes vezetett le.

A Kék Duna Népdalkör előadásában Kodály által gyűjtött népdalcsokrot hallhattunk, mely a párválasztás témakörét járta körül.

A Petőfi Sándor Általános Iskola pedagógusai - diákjai Kodály biciniumokat, népdalfeldolgozásokat adtak elő.

A Danubia Vox Vegyeskar igen sokféle kórusművet szólaltatott meg - Kodályhoz kapcsolható illetve karácsonyi témájúakat.

A Református Kollégium diákjai Weöres Sándor és Gazdag Erzsi gyermek-verseit énekelték Kodály dallamaival felruházva, furulyakísérettel, játékkal, majd a Vikár Béla által gyűjtött és Kodály által a Székely fonóban bemutatott Kitrákotty-mesét énekelték-játszották el nagy tetszést aratva.

A Vikár Béla Nőikartól először a "Bosiletzi hídon" című cseh népdalfeldolgozást hallhattuk, majd a Kodály által gyűjtött népdalokból, a karvezető által összeállított és feldolgozott csokrot "A citrusfa" címmel.

Zárásként közösen énekeltük el a Kodály harmóniáival ellátott Adventi ének-et, majd az "Énekel a világ!" kezdeményezéshez kapcsolódva két népdalt: A juhásznak jól van dolga, Röpülj páva, röpülj.

 

KODÁLY-EST

VIDEO