A tavasz folyamán kiderült, hogy iskolánk nyert egy pályázaton, ami több program létrejöttét lehetővé teszi az elkövetkezendő időszakban. Az első ilyen program egy, az egész iskolára kiterjedő tanulmányi kirándulás volt, amit az utolsó tanítási napra terveztünk.

Reggel 7-kor indultunk két busszal a Velencei-tóhoz. Első állomásunk Dinnyésen volt, ahol egy vármakett-parkot néztünk meg. A tulajdonos a saját telkén építi ezt a parkot, a saját két kezével. A maketteken kívül fejfák is találhatóak itt, nagy fejedelmeinknek, királyainknak emléket állítva. A park felülnézetből a Nagy-Magyarország alaprajzát mintázza, és olyan várak kicsinyített mását mutatja be, melyek ma már csak rom formájában találhatóak meg. A parkban játszótér is található leleményes játékokkal. Nagyon érdekes és szép kivitelű az egész. A tulajdonos "tárlatvezetése" pedig igen színes és sokrétű.

 

DINNYÉS- VÁRPARK

 

A következő állomásunk Agárdon volt, a Gárdonyi Emlékháznál, ahol a pár éve felállított Rönkvárat is birtokba vehettük egy jóízű játék erejéig. Miután kicsit késtünk, várnunk kellett, míg az előző csoport, akit helyettünk beengedtek, végez. Közben a gyerekek körbenéztek a területen és nagy élvezettel birtokba vették a kötélpályán függő csúszóeszközt és a többi játékot (a csúszkát mi felnőttek is kipróbáltuk... szuper volt! :-) ).
Az emlékházban sok érdekességet tudhattunk meg Gárdonyi Géza életéről és családjáról. Láthattuk bizonyítványát, könyveit, titkosírás mintáit, rajzait, fényképeket, portrét róla, konyhai eszközöket abból az időből, mikor ott élt, és egy terepasztalt az egri várról, amit helyi diákok készítettek.

A múzeum után jött a csata. :-)
A rönkvárban rövid időn belül megalakult a török és magyar csapat, akik aztán több játékban mérték össze erejüket (külön az alsósok és külön a felsősök). A vár alatti kazamatarendszerből ágyúgolyókat kellett gyűjteni. Az összegyűjtött labdáktól aztán meg kellett szabadulni a következő játék során. Ezután jött a pajzsokba kapaszkodva történő versenyfutás a vár körül és a kötélhúzó verseny. Borzasztóan élvezte az egész társaság a játékot. Mi, felnőttek is nagy élvezettel néztük őket, a kazamatákba pedig páran le is másztunk, oly kecsegtető volt a kinézetük. Nagyon tetszetős és ötletes az egész vár felépítése, és a játékok is, amikkel a gyerekeket szórakoztatják.

 

GÁRDONYI RÖNKVÁR

 

Miután megvívtuk a győztes csatát, továbbindultunk ebédelni Velencére. Egy hangulatos kis vendéglőben volt megrendelve az ebédünk, ahol nagyon szívélyesen fogadtak bennünket és már előre megterített asztallal vártak. Hideg gyümölcs-krémlevest kaptunk és rántott pulykamellet sült krumplival. A rántott szeletek akkorák voltak, hogy az egész tányért betakarták - nagyon jóllaktunk :-).

Ebéd után elérkezett a várva várt pillanat, amikor elindultunk a strandra. Hála Istennek, nagyon szép időnk volt, gyönyörűen sütött a nap, meleg is volt, így mindenkinek jólesett a vízben hűsölni. Ki se lehetett hozni a gyerekeket, úgy élvezték. A tanárbácsik húzták - vonták az úszógumisokat, dobálták a nagyobbakat a vízbe, birkóztak - ki az erősebb (az egyszem tanár a ráakaszkodó 3-4 gyerek ellenében :-) ). Volt fröcskölés, vízipisztolyozás, labdázás, jégkrémezés... minden, ami a vízparton elképzelhető.

Szép nap volt ez az idei tanév utolsója. Volt benne rendhagyó földrajzóra, történelemóra, irodalomóra, testnevelés óra és egy kis viselkedéskultúra is :-)  Ezen kívül pedig sok játék és kacagás. :-)
Köszönjük a lehetőséget és a szervezést!